Azerbaycan

Türk kültürüne başka bir açıdan bakmak isteyen gezginlerin rotasında kendine yer edinen ülke, Türkiye’ye de oldukça yakın bir konumda yer alır.

Azerbaycan’da Gezilecek Yerler

11’i büyükşehir statüsünde, toplam 75 şehri bulunan Azerbaycan, gezilecek çok sayıda yere sahiptir. Başkent Bakü başta olmak üzere Azerbaycan şehirleri, özellikle tarihi yapılardan hoşlanan gezginlere zengin bir çeşitlilik sunar. Modern yapılarla tarihi mimarinin bir sentezini bulabileceğiniz Azerbaycan’da çok sayıda ilgi çekici yeri yakından tanıma fırsatı bulabilirsiniz.

Bakü

Başkent Bakü, hem son dönemde inşa edilen ve modern mimariye sahip görkemli yapılara hem de tarihi çok eski yıllara dayanan kültürel mekanlara ev sahipliği yapar. Azerbaycan seyahatlerinin başrolünü kimseye kaptırmayan şehir, mutlaka görülmesi gereken çok sayıda turistik bölgeye sahiptir. İnşaatı 2013 yılında tamamlanan ve şimdiden şehrin simgelerinden biri haline gelmiş olan Alev Kuleleri şehirdeki modern mimarinin en güzel örneklerinden bir tanesidir. Ünlü İngiliz mimar Zaha Hadid tarafından 2012 yılında tasarlanan Haydar Aliyev Kültür Merkezi de şehrin önemli yapıları arasında yer alır.Modern mimari eserlerin yanı sıra başkentte çok sayıda tarihi yapı da gezginlerin ilgi gösterdiği yerler arasına girmeyi başarır. 2000 yılında UNESCO Dünya Tarihi Mirasları Listesi’ne giren İçeri Şehir adlı bölge, Paleolitik dönemin izlerini yansıtan tarihi bir kenttir.

Azerbaycan’a Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının çoğunlukla Azerbaycan Türkçesini anlayabildiği gibi Azerbaycanlılar da Türkiye Türkçesini kolaylıkla anlayabilir. Yani Azerbaycan seyahatinizde herhangi bir iletişim problemi çekmezsiniz.
  • Azerbaycan’ın ismi Farsçadaki “Azar Payegan” deyiminden gelir. Bu deyim “Ateş Muhafızları” anlamına geldiğinden Azerbaycan, dünya genelinde Ateş Ülkesi olarak da bilinir.
  • Rüzgar şehri olarak da bilinen Bakü adından da anlaşılacağı üzere oldukça rüzgarlı havalara sahne olabilir.
  • Ülkenin birçok bölgesinde yükseklik farkı çok fazla olduğu için Azerbaycan, dünyada en çok farklı iklimin bir arada görüldüğü yerlerden bir tanesidir.
  • Hazar Denizi’nin 1025 metrelik en derin noktası Azerbaycan sınırları içerisindedir.

İlgili Bloglar

WhatsApp
Hemen Ara