Komşumuz, Gürcistan

Gürcistan, adı duyulduğu andan itibaren bavulların hazırlanmaya başlandığı ülkeler arasında yer alıyor. Azerbaycan, Ermenistan, Türkiye ve Rusya ile komşu olan Gürcistan; sahilleri ile yaz turizmi, dünyanın en çetin yamaçlarını içinde barındıran dağları ile kayak deneyimi ve tarihsel mirası ile kültür turizmi açısından cazip ülkeler arasında. Gürcistan’ın en büyük şehirleri, Tiflis ve Batum. Her iki şehir, tarihi yapıları ile gezginleri kendine çekiyor. Neredeyse her köşede denk gelebileceğin tarihi kiliseler ve bazilikalar, ülkenin zengin kültürünü yansıtan yapılar arasında. MÖ 12. yüzyıla dayanan tarihi ile ülke, eski yerlerde bulunmayı sevenlerin tercih ettiği rotalardan biri konumunda. Ülkenin kıyı şeridi daha çok ılık ve yağışlı bir yapıya sahip. Gürcistan kıyı kesimi, bu özellikleriyle Türkiye’nin Doğu Karedeniz bölgesini andırıyor. Kafkas Dağlarına yakın olan bölgelerdeyse kışlar soğuk, yazlar ise kurak geçiyor.

Gürcistan’a Gitmeden Önce Bilinmesi Gerekenler

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için vize uygulamayan ülkeler arasında yer alan Gürcistan’a gitmek için yanında kimliğinin bulunması yeterli. Ancak kimliğin veriliş tarihinden itibaren 10 yılı aşmamış olması gerekiyor.
  • Pasaportla gidecek olan kişilerin ise dikkat etmesi gereken en önemli noktaların başında Güney Osetya ve Abhazya’ya giriş ve çıkışlar geliyor. Pasaportunda Gürcistan’ın tanımadığı bölgeler olan Güney Osetya ya da Abhazya’ya giriş ya da çıkış mührü bulunan kişiler, para ve/veya hapis cezası ile karşılaşabiliyor.
  • Gürcistan güvenlik konusunda Doğu Avrupa’da yer alan ülkeler arasında en üst sıralarda yer alıyor. Ülkede cezalar çok yüksek olduğu için burada suç oranı oldukça düşük.
  • Türk mutfağı ile Gürcü mutfağı büyük benzerlikler gösteriyor. Ancak bize tanıdık gelen bazı yiyeceklerin içerisine pişirilmeden önce alkol katılabiliyor. Alkol konusunda hassasiyeti olanların, yemeklerin yapılış şeklini sorması gerekiyor.
  • Gürcistan’da İngilizce bilenlerin oranı bir hayli az, ama Türk turistlerin sık sık gittiği Batum ve Tiflis gibi bölgelerde, iletişim kurulabilecek düzeyde Türkçe konuşan insanlar bulunuyor. Bunun dışında Azerbaycan Türkleri de bölgede hatırı sayılır bir nüfusa sahip.  
  • Gürcüler diğer alfabelere benzemeyen, büyük-küçük harf ayrımı bulunmayan özel bir alfabe kullanıyor. Latin harfi ile yazılmış tabelalar bulman ise çok özel yerler dışında imkansız. Bu nedenle yanına küçük Türkçe-Gürcüce sözlüklerden alman faydalı olabilir.

İlgili Bloglar

WhatsApp
Hemen Ara