Komşumuz, Irak

Eski medeniyetlerin yaşadığı Aşağı Mezopotamya’da kurulmuş bir devlet olan Irak, günümüzde stratejik konumu ile özellikle Orta Doğu’daki önemini korumaya devam ediyor. Arap kültürünün yaşamaya devam ettiği Irak’ta modern hayatın arasında kendini gösteren dini yapılar göze çarpıyor.

Irak Ulusal Müzesi

1923 yılında hizmete açılan Irak Ulusal Müzesi’nde Mezopotamya uygarlıklarından kalma eserleri inceleyebilirsiniz. Savaş sırasında birçok tarihi eser yağmalansa da tüm dünyanın tepkisinden sonra eserler müzeye iade edilmiş ve müze tekrardan hizmete açılmıştır. 

Abbasi Sarayı

Abbasilerin yaşadığı şehir olan Bağdat’ta o dönemden zamanımıza gelmeyi başaran tek yapı Abbasi Sarayı’dır. Dicle Nehri’ne bakan ve mükemmel manzaraya sahip saray günümüzde Al-Mustansereyya Üniversitesi’nin binası olarak kullanılıyor. 

Hatra Harabeleri

Dicle ve Fırat Nehirlerinin arasında yer alan Hatra Harabeleri, MÖ 1. yüzyılda küçük bir karakol merkezi olarak kurulmuş, daha sonrasında ise hızlı gelişen bir kent haline gelmiştir. Kent Severus ve Sasani Kralı tarafından birçok kez ele geçirilmeye çalışılmış ancak MS 363’te terk edilmiştir. Antik Çağ’dan mimari ve sanat eserlerini bünyesinde barındırdığı Hatra Harabeleri 1987 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmiştir.

Şehitler Anıtı

Irak-İran savaşında şehit olan askerler adına yaptırılan anıt, Bağdat’ın önemli sembollerinden biri. 40 metre yüksekliğinde ve ikiye ayrılmış bir kubbe görünümünde olan Şehitler Anıtı, yapay bir göl üzerine inşa edilmiştir. Altın kubbeleri ile dikkat çeken Kazimeyn Cami, kireçtaşı ile inşa edilen ve bölgedeki Sünni Müslümanların ibadet yeri Umm Al-Qura Cami, Şii imamları ve tarih bilginlerinin kabirlerinin de yer aldığı El Kazımiye Cami, Bağdat’ta dini yapılar arasında en göze çarpanlarıdır.

Kayseri Çarşısı

Yerli halkın Osmanlı’dan kalma “bazaar” kelimesi ile adlandırdığı Kayseri Çarşısı, kentte ticaretin en yoğun yaşandığı yer. Hem yerel halkın hem de turistlerin alışveriş durağı olan çarşıda yöresel tatlar, otantik eşyalar ve Erbil’e ait diğer simgeleri satın alabilirsiniz.

Jalil Khayat Cami

Bölgenin en büyük camisi olan Jalil Khayat Cami, 2005 yılında vefat eden isim sahibi Jalil Khayat tarafından başlatılıyor. İstanbul’daki Sultan Ahmet Cami’den esinlenerek yapılan cami, Jalil Khayat’ın oğulları tarafından 2007 yılında tamamlanıyor ve hizmete açılıyor. Osmanlı ve Abbasi mimarisinin görüldüğü cami yaklaşık 2 bin kişilik kapasiteye sahip.

Tekstil Müzesi

Halkın elleriyle tek tek işlediği halı, kilim ve kıyafetleri bu müzede görebilirsiniz. Kültür yansıması olarak görülen müze 1942 yılından beri ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor.

İlgili Bloglar

WhatsApp
Hemen Ara