İran İslam Cumhuriyeti

İran, tarihi konumu ve ev sahipliği yaptığı uygarlıklar sebebi ile her daim konuşulan, tartışılan, merak edilen ülkelerin başında gelir. İşte bu saydığımız sebeplerden ötürü her insan için orayı gezmek, kültürünün içinde yer almak, müziğinden, sanatına her bir detayına sahip olmak çok önemli.

İran’da Yaşam

İran Cumhuriyeti, Türk vatandaşından vize istemeyen bir ülke. Bizi çokça sıcak bir ülke karşılıyor hem insanı hem havası ile. Ülkenin farklı bölgelerine farklı farklı iklimler hakim. Çöl iklimi, karasal iklim, tropikal iklim İran’da var olan iklim tipleri. İklim tipinin farklılığı insanlara ve yaşam tarzlarına çokça yansımış.

Her bölgenin kendine ait bir yaşam tarzı mevcut. Kimi bölgede aşırı tutucu bir yaşam mevcutken, kimi bölgede gayet rahat bir yaşam söz konusu.

İran İslam Cumhuriyeti olduğu için bazı kurallar çok katı. Ancak bu yasak kararı size bunlara harfiyen uyulduğuna dair bir çağrışım yapmasın. Çünkü her yasağın bir delinişi bulunmuş ülkede. Alkol kullanmak, satmak yasak. Ancak buna karşın ülkede alkol kullanmak çokça yaygın. Yasak yollardan temin edilen alkol, ev partilerinde, arkadaş ortamlarında tüketiliyor.

Resmi dini İslam olan ülkenin resmi mezhebi de Şia. Nüfusun büyük bir kısmının Şia olması İran’ın sanatını, kültürünü, müziğini etkilemiş. Şia’lığın sokaklardaki kültüre kadar yansıması size her adımda kendini hissettiriyor.

Şaşaa ve Sanatın Birleşimi

Şaşaa denince akla gelecek ilk ülkedir İran. Camileri, sarayları, evleri, sokakları hatta insanları bile hep süslü. İnanılmaz bir renk cümbüşü mevcut. Bize çok iddialı gelen renkler ülkede çok doğal bir şekilde kullanılıyor. Cami ve saraylarda kullanılan cam-kristal işlemeciliği insanın başını döndürüyor. Firuze taşının bolluğu ise ülke semalarına mavi kubbe ve minarelerin yükselmesine yön veriyor.

İlgili Bloglar

WhatsApp
Hemen Ara